چه مواقعی باید برای تعمیر پمپ شوفاژ اقدام کنیم؟ همانطور که میدانید شوفاژها یک نوع وسیله گرمایشی هستند که امروزه ساختمانهای مسکونی و تجاری زیادی از آنها به عنوان منبع گرمایشی استفاده میکنند. شوفاژ یکی از مهمترین اجزای آن است که خود از چند بخش مختلف تشکیل شده است.
در صورت مشاهده هرگونه عیب در پمپ و یا شنیدن صداهای غیرطبیعی، باید برای چک کردن و تعمیر نقصهای احتمالی آن اقدام کنید. در این مقاله از انواع پمپهای شوفاژ، اجزای تشکیل دهنده یک پمپ و علل خرابی آنها خواهیم گفت. فراموش نکنید که برای تعمیر پمپ شوفاژ و اجزای آن باید از افراد متخصص و با تجربه در این زمینه کمک بگیرید.
شوفاژها در حال حاضر به یکی از اصلیترین سیستمهای گرمایشی در خانه و محیطهای اداری تبدیل شدهاند. این وسیله گرمایشی دارای وظیفه مشخصی است. یکی از بخشهای مهم هر شوفاژ را میتوان پمپ شوفاژ در نظر گرفت. وجود اختلال در این پمپ باعث خواهد شد که کل کارکرد شوفاژ دچار مشکل شود.
پمپهای شوفاژ دارای انواع مختلفی هستند که از جمله پر کاربردترین این پمپها میتوان به پمپهای خطی، پمپهای دارای آب بند، پمپهای بدون آب بند و … اشاره کرد.
شوفاژها و مشکلات رایج آنها
شوفاژ نوعی سیستم گرمایشی است که امروزه استفاده فراوانی از آنها میشود. شوفاژها را میتوانید در اغلب ساختمانها اعم از ساختمانهای مسکونی، تجاری، مراکز دولتی، درمانی و … ببینید.
اگر شما نیز از شوفاژ به عنوان منبع گرمایشی برای واحد ساختمانی خود استفاده میکنید، ممکن است با مشکلاتی نظیر نشت کردن، سرد شدن ناگهانی شوفاژ و … مواجه شده باشید.
ایجاد اختلال در عملکرد شوفاژها میتواند دلایل متعددی داشته باشد؛ به همین خاطر در صورت مشاهده هرگونه مشکلی، باید ابتدا عیب یابی صورت گرفته و سپس اقدام به تعمیر شوفاژها کنید. در ادامه این مطلب راجعبه تعمیر پمپ شوفاژ نکاتی را برای شما بازگو خواهیم کرد.
وظیفه پمپ شوفاژ چیست؟
پمپ شوفاژ را میتوان قلب هر شوفاژ دانست چراکه وظیفه آن به گردش درآوردن آب درون سیستم و لوله کشی شوفاژ است. بنابراین ایجاد اختلال در پمپ، میتواند عملکرد کلی شوفاژ را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
سیستم لوله کشی شوفاژ، سیستم تقریبا گستردهای است که از بخشهای مختلفی اعم از رادیاتورهای شوفاژ، فن کوئلهای زمینی و سقفی، مبدلهای سرمایشی، حوله خشک کنهای حمام و دستشویی و … تشکیل شده است.
از آنجایی که وظیفه پمپ، به گردش درآوردن آب در این سیستمها است، تعمیر پمپ سیرکولاتور یا پمپ شوفاژ به موقع میتواند هزینههای مربوط به خرابی و تعمیر این سیستمها را تا حد زیادی کاهش دهد.
انواع پمپ شوفاژ و تعمیر آنها
برای سرویس دورهای شوفاژها، ابتدا باید با انواع آن به خوبی آشنا باشید تا بتوانید به درستی عیب یابی کنید. پمپهای سیرکولاتور یا همان پمپ شوفاژ به دو دسته کلی پمپهای زمینی و خطی تقسیم میشوند. پمپهای خطی، پمپهایی هستند که روی خطوط لوله کشی و به وسیله فلانچ و پیچ و مهره تعبیه شدهاند.
اما پمپهای زمینی قدرت و ظرفیت بالاتری دارند و برای سیستمهای بزرگتری مورد استفاده قرار میگیرند. پمپ آب به دلیل وزن و حجم بالایی که دارند، معمولا بر روی زمین یا سکوههای مخصوص تعبیه میشوند و تعمیر پمپ آب باید توسط افراد متخصص و خبره انجام شود.
پمپهای خطی
همانطور که گفتیم این پمپها نسبت به پمپهای زمینی، وزن و حجم کمتری دارند و ورودی و خروجی آنها روبهروی یک دیگر و در راستای خط لوله قرار میگیرد؛ این موضوع باعث میشود که این پمپها فضای کمتری را اشغال کنند.
هر پمپ نیز از اجزای مخصوصی تشکیل شده است و بروز مشکل در هر یک از آنها، نیاز به تعمیر پمپ شوفاژ دارد. از دستکاری کردن این پمپها خودداری کنید و سعی کنید برای عیب یابی شوفاژهای ساختمان خود از افراد تاسیساتی کمک بگیرید.
پمپهای زمینی
دهانه این پمپها رو به بالا قرار دارد و مکش پمپ از انتها انجام میشود. معمولا ظرفیت این پمپها بیشتر از پمپهای خطی است. به همین دلیل از آنها برای سیستمهای گرمایشی گستردهتر استفاده میشود. همانطور که کمی پیش هم اشاره کردیم، به دلیل حجم و وزن بالای این پمپها، معمولا بر روی زمین یا سکوهای مخصوصی تعبیه میشوند.
پمپهای دارای آب بند
این دسته از پمپهای شوفاژ به پمپهای سیرکوالتور آب بند مشهور شدهاند چراکه دارای یک آب بند مکانیکی هستند که مانع از نشت آب از داخل پمپ به بیرون میشود.
اغلب پمپهای آب بند معمولا از نوع زمینی هستند. تعمیر پمپ موتورخانه به خنک کردن اجزای پمپ کمک میکند. همچنین ایجاد اختلال در کار هر یک از این اجزا، میتواند شما را مجبور به تعمیر پمپ شوفاژ کند.
پمپهای بدون آبند
گروهی دیگر از پمپهایی که برای شوفاژ موتورخانهها مورد استفاده قرار میگیرند، پمپهای بدون آب بند هستند. متخصصان معمولا استفاده از این پمپها را توصیه میکنند چراکه صدای تولیدی توسط آنها نسبت به گروه قبلی کمتر بوده و از آنجایی که به آب بند نیاز ندارند، مشکلات ناشی از نشتی آب را نیز نخواهند داشت.
تعمیر بخشهای مختلف پمپ شوفاژ
پمپها از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که اختلال در هر یک میتواند منجر به خرابی بخشهای دیگر پمپ و بروز نقص در عملکرد آن شود. اگر با این اجزا آشنا باشید، در سرویس دورهای پمپها، عیب یابی بخشهای مختلف آن سادهتر خواهد بود. در ادامه اجزای سازنده یک پمپ و علت خرابی هر یک را بررسی خواهیم کرد.
پروانه
یکی از مهمترین بخشهای یک پمپ که در صورت خرابی باید تعمیر شود، پروانه پمپ است. نقش این عضو، افزایش سرعت گردش آب در سیستم است. پروانههایی که برای پمپها مورد استفاده قرار میگیرند معمولا از جنس استیل، تکنو پلیمر و چدن هستند.
خرابی این پروانهها دردسرساز است و تعمیر نکردن آن میتواند خرابی پمپ را به دنبال داشته باشد. از موارد خرابی پروانههای یک پمپ میتوان به ایجاد رسوب روی پرهها، شکستن آنها، شل شدن پروانه و … اشاره کرد. هر پروانه معمولا بین 4 تا 7 عدد پره دارد و تعمیرکار شوفاژ حین سرویس آنها باید دقت زیادی به میزان چرخش پروانهها داشته باشد.
پوسته پمپ
یکی دیگر از اجزای هر پمپ، پوسته آن است که شکلی حلزونی داشته و آب خروجی از پروانه را به لوله تخلیه میکند. یکی دیگر از دلایل خرابی پمپ شوفاژها، اختلال در عملکرد پوسته است. از شایعترین دلایل خرابی پوسته پمپها، ته نشین شدن رسوبات داخل آن است. اگر تعمیرکار و فرد تاسیساتی برای تعمیر پمپ شوفاژ مراجعه کند، باید پوسته شوفاژ را نیز به خوبی بررسی و سرویس کند.
شفت پمپ
یکی دیگر از اجزای سازنده پمپها، شفت است که پروانه روی آن سوار میشود. جنس شفت اغلب از استیل بوده و گاهی این عضو از موتور شوفاژ به صورت جداگانه قرار میگیرد. در صورت جدایی شفت موتور و پمپ از یک دیگر، از کوپلینگ کمک گرفته میشود تا این دو بخش به یک دیگر متصل شوند.
آب بندی پمپها
یکی از مهمترین بخشهای سرویس و تعمیر پمپ شوفاژ، آب بندی پمپها است. هر مشکلی که در موتورخانه و شوفاژ ساختمانها رخ دهد، باید توسط افراد متخصص بررسی شود. چراکه خدمات مربوط به تاسیسات ساختمان بسیار بیشتر از این مواردی است که در این مقاله ذکر شد.
روش روغن کاری پمپ شوفاژهای مختلف، متفاوت است شما به راحتی میتوانید با باز کردن دفترچه راهنما، اقدام به روغن کاری پمپ شوفاژ کنید. توجه داشته باشید که جای روغن واسطه باید به در جهت بالا باشد.
وابسته به میزان خرابی پمپ شوفاژ و همچنین برند تولید کننده پمپ شوفاژ قیمت تعمیر پمپ شوفاژ میتواند متفاوت باشد.
پمپ شوفاژ یک کارکرد اصلی دارد و آن هم به چرخش درآوردن آب در داخل سیستم گرمایشی است.